Hopp til innhold
Aksel

Søk

Ctrl+K for å søkeEsc for å lukke

Aksel

Designsystemet
God praksisBloggen

Retningslinje

Anskaffelser: krav til universell utforming

Løsninger NAV kjøper skal være utformet i tråd med EUs Web Accessibility Directive (WAD).

Minimumskrav

Siste versjon av EN 301 549 (PDF, 2,2 MB) og WCAG 2.1 er sentrale minimumskrav for å definere tekniske tilgjengelighetskrav til løsninger NAV anskaffer. Kravene gjelder for blant annet programvare eller løsninger som installeres lokalt/internt, og eksterne løsninger som skyløsninger.

NB!

  • Det er viktig å få disse standardene og minimumskravene (og kommende versjoner av disse) med i kontrakter og avtaler med leverandører så de følges opp ved for eksempel videreutvikling av løsningen.
  • Husk at selv om en løsning møter WCAG-kravene og EUs webdirektiv (lenke til UU-tilsynet), er det ingen garanti for at brukeropplevelsen med hjelpemidler er god nok.

I tillegg må tjenester som skal ut på NAVs nettsteder, publisere en tilgjengelighetserklæring på at de er utformet etter regelverket og er testet for dette.

Tips

Trenger du bistand til å fortstå og følge opp kravene før, underveis og etter en anskaffelse? Ta kontakt med uu-teamet på uu@nav.no eller via Slack på #nav-uu.

Kravene

1. Overordnet krav: EN 301 549

Løsningen skal være i tråd med EN 301 549 (Krav til universell utforming for IKT-produkter og -tjenester) eller tilsvarende, og fremtidige versjoner av aktuell standard.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

2. WCAG 2.1 nivå A og AA

Løsningen skal være i tråd med Retningslinjer for universell utforming av nettinnhold (WCAG) 2.1 nivå A og AA og fremtidige lovpålagte versjoner av denne standarden.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

3. Sjekkliste

Leverandøren bør bruke W3Cs WCAG-EM eller en Accessibility Conformance Report (ACR) til å dokumentere løsningens samsvar med WCAG 2.1 nivå A og AA, og fremtidige lovpålagte versjoner av denne standarden.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

4. Støtte for WCAG 2.1 nivå AAA

Løsningen bør støtte flest mulig av AAA-nivå suksesskriteriene fra WCAG 2.1 og fremtidig lovpålagte versjoner av denne standarden.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

5. Støtte for skjermlesere og forstørrelsesprogramvare

Leverandøren skal angi hvilke skjermlesere, forstørrelsesprogramvare og andre tekniske hjelpemidler løsningen støtter med navn, versjon og knytning til nettleser og operativsystem.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

6. Standarder og retningslinjer

Leverandøren skal beskrive hvordan løsningen ivaretar andre relevante standarder og retningslinjer som f.eks. HTML5, CSS3, Accessible Rich Internet Applications Suite (WAI-ARIA) og Authoring Tools Accessibility Guidelines (ATAG).

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

7. Tilgang til brukerinnsikt

Leverandør skal gi NAV tilgang til anonymisert dokumentasjon for den tilbudte løsningen fra relevant brukerinnsiktsarbeid som f.eks. brukertester, tilgjengelighetstester (det vil si brukertester med mennesker med nedsatt funksjonsevne), intervjuer og annet innsiktsarbeid.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

8. Tilgang til tilbudt løsning

Leverandøren skal gi NAV tilgang til et testmiljø for den tilbudte løsningen med relevant testdata. Denne vil være gjenstand for ekspertvurderinger av universell utforming av IKT og gjennomføring av brukervennlighets- og tilgjengelighetstester med reelle brukere og NAV-ansatte.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

9. Avvik

Leverandøren skal dokumentere avvik fra WCAG 2.1 nivå, A, AA og AAA, og fremtidige lovpålagte versjon av denne standarden. Avvik bør ha en tydelig prioritering og tilhørende framdriftsplan for når de utbedres og implementeres i den tilbudte løsningen.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

10. Kompetanse på universell utforming

Leverandøren bes dokumentere hvilken kompetanse de, eller eventuelle underleverandører, har på universell utforming av IKT, og hvordan denne kompetansen brukes i løsningen som er tilbudt. Leverandøren bes utdype dette i form av aktuelle sertifiseringer, kurs, eksempler på gjennomførte brukertester med mennesker med forskjellig funksjonsevne, og lignende.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

11. Leverandørens ansvar

Skulle det ved avtaleinngåelse finnes mangler i forhold til NAVs tilgjengelighetsstandard (ref. kravene ovenfor), har leverandøren ansvar for å rette feilene innenfor rimelig tid. Leverandøren bes legge frem en plan for å fikse feil og mangler innen en avtalt frist, og skal dokumentere at de har nødvendig kompetanse og ressurser til å ordne dette.

Prioritet: Viktig
Utdypende kommentar: Ja

Medvirkende

Ståle K

Innspill til artikkelen

Logg inn med Nav SSO for å gi innspill til artikkelen

Logg inn med Nav SSO