Guide
Oppdag innholdsgruppering med kortsortering
La brukeren sortere innholdet på en måte som er logisk for dem med kortsortering og UXtweak.
Snarveier for NAV-ansatte
Vi bruker UXtweak til å oppdage struktur med kortsortering.
Kortsorteringsmetoden
Inviter brukerne dine til å sortere innholdet på en måte som er logisk for dem, så får du en informasjonsstruktur som folk klarer å finne frem i.
Kortsorteringsmetoden går ut på å la folk sortere kort som representerer innhold eller funksjoner, slik de synes det er logisk. Kortsortering er altså fint å bruke tidlig i prosessen når du skal etablere en innholdsstruktur, eller når du vil rokkere om på innhold du allerede har.
Hvordan?
Åpen kortsortering
I åpen kortsortering definerer deltagerne kategoriene selv. Det vil si at de selv lager ‘overskriftene’ som kortene skal ligge under, for eksempel at kategorien for ‘foreldrepengeplanlegger’ bør være ‘verktøy’. En åpen kortsortering vil gi deg nyttige innspill til hva du bør kalle kategoriene dine og hva slags innhold som bør ligge under hver av dem.
Lukket kortsortering
I en lukket kortsortering lager du kategoriene på forhånd, og ber brukerne legge kortene der de synes de hører hjemme. Eksempler på kategorier kan være ‘Verktøy’, ‘Stønader’, ‘Skjemaer’ etc., alt ettersom hva du jobber med.
Gjennomføring
Kortsortering med digitale verktøy
Vi bruker UXtweak til kortsortering i NAV. Her kan du gjennomføre både åpne og lukkede kortsorteringsøvelser.
Følg oppsettet inne i verktøyet, publiser undersøkelsen og sørg for at den blir aktiv på riktig sted av nettstedet. Lenken til undersøkelsen deler du slik du foretrekker, enten det er gjennom en pop-up, et panel på en side, en artikkelside eller i en annen kanal som er riktig for din målgruppe.
Når du har hentet inn et representativt antall svar, avpubliserer du undersøkelsen. Verktøyet vil nå kunne fortelle deg blant annet hvor mange som fullførte testen og hvordan de valgte å sortere innhold og kategorier.
Fysisk kortsortering
Kortsortering egner seg også fint som en fysisk aktivitet. Lag lapper med de ulike innholdselementene, og gi eventuelt også testpersonene noen tomme lapper (til å lage egne kategorier) og en tusj. Husk å ta bilde av resultatet!
Fordelen med fysisk kortsortering er at du kan få mer innsikt i hvordan testpersonen resonnerer enn i en digital sortering. Øvelsen egner seg også som en gruppeaktivitet, der alle i arbeidsgruppen sorterer for seg og deretter deler resultatet med hverandre.
Medvirkende