Guide
Hvordan kan vi jobbe med kompetanseutvikling hos oss?
Hvordan kan du starte å jobbe mer med kompetanseutvikling i din avdeling, team eller enhet?
Å utvikle kompetansen vår er noe vi gjør kontinuerlig og særlig når vi jobber sammen med andre og løser nye problemer. Likevel kan vi ha stor nytte av å sette fokus på og sette retning for kompetanseutviklingsarbeidet. En utviklingssamtale med lederen din kan være en god start. Vi i IT har egne maler dere kan bruke til den samtalen, de finner dere på Navet, men det er også lagt inn egen mal for en slik samtale i Kompasset, som er HR sitt nye verktøy. Alle skal ha en slik samtale i året med sin leder, men ta initiativ til flere samtaler om kompetanseutvikling hvis du ønsker det.
De fleste av oss jobber jo sammen med andre, og da er ofte den samlede kompetansen i teamet, eller arbeidsgruppen, som er viktig å fokusere på. Vet dere hva slags kompetanse teamet innehar? Mangler dere kompetanse dere trenger for å løse problemene dere står ovenfor? Ved å gjøre en liten kompetanseanalyse vil dere få mer oversikt. Støtt dere da gjerne til dimensjonene i kompetanseutviklingsmodellen (KUMO) for å få en bred oversikt. Det dere kan finne gjennom en slik analyse er det som kalles kompetansebeholdning, mobiliseringsbehov og læringsbehov. Kanskje finner dere kompetanse dere ikke visste dere hadde? Hva er dere skikkelig gode på? Og hvordan kan dere dele av den kompetansen til andre? Og hva slags kompetanse trenger dere å styrke? Kanskje en i teamet kan dele sin kompetanse med de andre, eller er det andre i organisasjonen dere vet er gode på dette? Vi er og skal være en organisasjon hvor vi deler kompetansen vår, så rop ut og spør om dere trenger påfyll fra noen. Det dere kan finne gjennom en slik analyse er det som kalles kompetansebeholdning, mobiliseringsbehov og læringsbehov.
Ut over deling er fagbøker, kurs og konferanser potensielle kilder for læring. Det kan da være lurt å tenke over at vi lærer mer når vi reflekterer sammen med andre og kan ta i bruk ny læring i arbeidet vårt. Derfor anbefaler vi at dere leser eller går på kurs sammen med minst en kollega slik at dere kan få mer utbytte av det gjennom å reflektere sammen rundt hva dere har lært og hvordan dere kan nyttegjøre dere dette i arbeidet fremover. Legg gjerne en plan for hvordan dere skal bruke den nye kompetansen .Og igjen, husk å del videre!
En viktig arena for kontinuerlig kompetanseutvikling hos oss er faggrupper. Finner du ikke en faggruppe som passer deg og ditt behov? Finn likesinnede og start din egen. Bruk Slack-kanalen #faggrupper. Dette kan være en strålende måte å nyttegjøre seg Fagtorsdag på. Fagtorsdag er tiden etter lunsj annenhver torsdag som er satt av til at hver og en av oss skal utvikle kompetansen vår.
Det å ta seg tid til å reflektere sammen er jo ikke bare nyttig når man er på kurs. Det å skape rom for refleksjon sammen med kolleger i arbeidshverdagen er rett og slett en katalysator for læring fordi vi får nye perspektiver, vi forstår andres perspektiver, vi øker med dette perspektivbevegeligheten vår. Det å få til dette sammen med kolleger vil bidra til at dere utvikler ny kompetanse.
Medvirkende