Test innhold med tretesting
Test om innholdet er strukturert på en god måte med tretesting og UXtweak.
Snarveier for NAV-ansatte
Vi bruker UXtweak til å teste innholdet med tretesting.
- Logg inn på UXtweak (logg inn med brukernavn og passord)
- Bestill tilgang
- Bestill opplæring
- Kontakt oss via Porten eller #ResearchOps på Slack
Hva og hvorfor?
Har du strukturert innholdet ditt på en god måte, og gitt informasjonsdelene navn som brukerne forstår? Det kan du finne ut ved hjelp av tretesting.
Med tretesting presenteres hvert element bare som tekst, slik at du kan få undersøkt hvor godt hierarkiet og navngivningen du har lagt opp til fungerer, helt frikoblet fra visuelle elementer eller annet støtteinnhold. Du kan altså teste ‘skjelettet’ i løsningen din på et tidlig stadium, eller du kan teste innhold og struktur som finnes fra før for å se om det bør endres. Trestesten forteller deg:
- Hvordan passer titler og plassering med brukeres mentale modeller?
- Hva må eventuelt justeres for at det skal fungere bedre? Ved å bruke digitale tretestverktøy, når du ut til mange til en lav kostnad. Digitale verktøy hjelper deg også med å analysere dataene du får inn.
Hvordan?
Tretesting kan altså brukes både for å teste eksisterende struktur og forslag til ny struktur. Selve testingen gjør du ved å gi testpersonene for oppgaver der de skal peke på området i informasjonsstrukturen der de tror de finner svaret.
- Start med å definere «treet», dvs. å sette opp strukturen. Hvilke kategorier og underkategorier ser du for deg? Hva skal de hete? Her kan kortsortering være et nyttig verktøy.
- Sett opp strukturen i verktøyet, i NAV bruker vi verktøyet UXtweak. Strukturen kan legges inn manuelt, hentes fra en excel-fil eller importeres fra en nettside.
- Lag brukeroppgavene: Beskriv oppgaver eller situasjoner som testpersonene skal løse. Tips:
- Bruk forskjellig ordlyd i oppgavene og i strukturen, slik at testpersonene ikke blir ledet til riktig svar.
- Lag gjerne et stort antall oppgaver, slik at du kan teste bredt og på mange situasjoner. Verktøyet lar deg bestemme hvor mange oppgaver hver testperson skal få, for eksempel 5 oppgaver per person.
- Verktøyet teller bare komplette tester, så gi hver testperson et overkommelig antall, slik at flest mulig svar blir med i analysen.
- Husk at du kan ha flere veier inn til riktig svar, ettersom innholdet ditt kan vises flere steder, selv om det bor et sted i informasjonsstrukturen.
- Skriv introtekst som inviterer brukerne inn, og en takk for hjelpen-tekst som legges til slutt.
- Publiser undersøkelsen, og sørg for at den blir aktiv på riktig sted av nettstedet. Lenken til undersøkelsen deler du slik du foretrekker, enten det er gjennom en pop-up i Hotjar, en artikkelside på nettstedet eller i en annen kanal som er riktig for din målgruppe.
- Når du har hentet inn et representativt antall svar, avpubliserer du undersøkelsen. Verktøyet vil nå kunne fortelle deg bl.a. hvor mange som fullførte testen, hvor lang tid de brukte, hva de strevde med å finne og hva som var lett å finne. Disse svarene vil gi deg nyttig input til hva som bør endres, hva som bør skifte navn og hvilket stoff som kanskje trenger flere innganger.
Bidragsytere