Retningslinje
1.4.3 Kontrast
Tekst med god kontrast er lettere å lese for alle som bruker synssansen.
Kontrast (minimum, nivå AA)
Den visuelle presentasjonen av tekst og bilder av tekst har et kontrastforhold på minst 4.5:1, unntatt i følgende tilfeller:
- Stor tekst: Stor skriftstørrelse og bilder av stor skriftstørrelse har et kontrastforhold på minst 3:1.
- Uvesentlig: Tekst eller bilder av tekst som utgjør en del av en inaktiv brukergrensesnittkomponent, som er ren dekorasjon, som ikke er synlig(e) for noen, eller som utgjør en del av et bilde som inneholder annet vesentlig visuelt innhold, er ikke underlagt kontrastkrav.
- Logoer: Tekst som utgjør en del av en logo eller et varemerkenavn, er ikke underlagt kontrastkrav.
Hvorfor er suksesskriteriet viktig?
De fleste setter pris på god kontrast. Høy kontrast er ekstra viktig for svaksynte og personer med nedsatt fargesyn. Også de som leser innholdet i omgivelser med sterk lys eller bruker enheter med dårlig skjerm har nytte av god kontrast.
Anbefalinger
Vi anbefaler at du sikter mot et kontrastforhold på minst 7:1 for løpende tekst. For annen tekst, hvis du velger en farge som gir et kontrastforhold på minst 4,5:1, trenger du ikke å bekymre deg for om teksten regnes som stor.
Tips
Når du bruker designsystemets komponenter, er mye av arbeidet med fargevalg allerede gjort. Vår standard tekstfarge har et kontrastforhold på 15:1 mot hvit bakgrunn.
Vanlige misforståelser
Noen tror at vi er pålagt å tilby en høykontrast-versjon av nettsidene eller en widget som lar brukeren øke kontrasten på siden. Det ikke obligatorisk å ha slik funksjonalitet, og tilsynet godtar heller ikke egne høykontrastversjoner som en tilstrekkelig måte av å oppfylle kravet (per september 2024). Det aller beste er å velge én standard fargepalett som gir god kontrast for alle.
Hvordan teste kravet?
Innhold du må teste
Alt synlig tekstinnhold på siden, inkludert tekst i bilder, diagrammer og visualiseringer. Ikke glem å teste dynamisk tekst som feilmeldinger og statusoppdateringer! Logoer, tekst i dekorative bilder og deaktiverte (disabled) komponenter er unntatt kontrast-kravet.
Husk at valideringsverktøy tester siden som vist på skjermen. Sørg for at du tester alt innhold og alle tilstander. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til:
- Hvert brekkpunkt/layout
- Innhold i alle seksjoner av "progressive disclosure"-komponenter (eksempler inkluderer menyer, Tabs, ToggleGroup, Stepper, Accordion, ExpansionCard, med flere)
- Interaktive elementer i
focus
,active
,hover
og eventueltvisited
-tilstand
Testmetode
De aller fleste problemer med kontrast kan fanges opp med valideringsverktøy, men noen typer innhold må du teste manuelt.
Start med valideringsverktøy
Scan hele siden med axe DevTools, ARC Toolkit, SiteImprove eller lignende testverktøy. Sørg for at du også scanner i modaler, tabpaneler og andre "progressive disclosure"-komponenter.
Du må selv ta stilling til om det er forsvarlig å bruke addons eller tjenester som kan sende koden din ut av landet.
Fortsett med manuell testing.
Noe innhold du alltid teste manuelt:
- Tekst som ligger over et bakgrunnsbilde eller gradient/tekst med gradient. Test den delen av teksten som har den svakeste kontrasten mot bakgrunnsfargen.
- Tekst som er en del av et meningsbærende bilde.
- Teksten i interaktive elementer i ikke-default tilstand. Sjekk kontrastforhold i interaktive elementer som lenker og knapper når de er i
active
,visited
, focus oghover
-tilstand. Høyre-klikk på elementet og velg «Inspect» fra kontekstmenyen, høyre-klikk på elementet i Elements-panelet som dukker opp, og velg «Force state». Da får du opp en liste med forskjellige tilstander. Velg tilstanden du ønsker å teste fra lista og test kontrastforholdet mellom forgrunns- og bakgrunnsfarge.

Bruk for eksempel Colour Contrast Analyzer (tilgjengelig for NAV-ansatte fra Applikasjonsportalen) eller WebAIMs Contrast Checker for å regne ut kontrastforholdet. Kontrastforholdet må være på minst det som står i tabellen under:
Type innhold | Kontrastkrav |
---|---|
Liten tekst (mindre enn 24px i normalvekt, mindre enn 19px i fet) | 4,5:1 |
Stor tekst (24px eller større i normalvekt, 19px eller større i fet) | 3:1 |
Meningsbærende tekst i bilder (uansett størrelse) | 3:1 |

Ofte-stilte spørsmål
Les også
Medvirkende