Aksel
I NAV bruker vi Figma når vi designer og skisserer løsninger. Der finner du komponenter og stiler fra Aksel som du kan bruke i designet ditt.
For å finne filene fra Aksel søker du på "Aksel" og klikker på fanen som heter "Teams".

Filene ligger i prosjektet UI kits. De mest brukte filene er Core UI kit og Core icons.

Alle NAV-brukere i Figma har lesetilgang til disse filene. Det betyr at du ikke kan redigere direkte, men du kan klikke deg rundt og legge igjen kommentarer.
Bibliotekene
Vi har organisert Aksel i 3 deler for å gi designere fart og flyt. Vi skiller mellom generiske komponenter og stiler med bredt bruksområde, og spesifikke komponenter.
- Core – Generiske komponenter og stiler som passer til alle flater
- Eksterne flater – Komponenter for flater mot brukere
- Interne flater – Komponenter for interne flater
Bruke bibliotekene
Før du starter må du sjekke at du har slått på bibliotekene du vil bruke byggeklosser og stiler fra. Disse finner du i venstrepanelet Assets > Libraries > [slå på bibliotek]

Når du har slått på biblioteker kan du bruke komponenter og stiler fra Aksel i filen din. Du legger til komponenter ved å klikke på Resources og søk på det du trenger. Du kan også bruke tastatursnarveien SHIFT + I for å åpne Resources.

Stilene fra Aksel finner du i høyrepanelet når du har valgt et element i skissen din.

Så enkelt er det!
Føringer for design
Et designpoliti finner du ikke her 😇. Aksel samler/dokumenterer komponenter og mønster som blir brukt i NAV. Men vi vet om flere grupper som aktivt hjelper hverandre med design innenfor ulike områder. Bli med i Slack-kanalene og delta på samlinger.
Slack-kanaler:
- #design-interneflater
- #forum-for-innloggede-tjenester
- #brukerdialoger
- #strukturert_innhold
- #design-innbyggere
- #designsystem
- #design
- #frontend
Utforske sammen
De gode løsningene kommer gjennom samarbeid. Vi har satt opp lab-filer hvor vi kan jobbe sammen på tvers av produktteam (Interne flater - DS lab og Eksterne flater - DS lab). Alle med NAV-bruker i Figma kan redigere disse filene. Det er ingen føringer til hvordan vi skal jobbe i dem. Se på dem som sandkasser hvor vi kan utforske og tenke høyt sammen.